• Frakt max 49 SEK*
Snabb leveransPersonlig serviceKlarna-Swish

Let's talk about frakt, baby

|24/10, 2023

Åh frakt.

Något vi alla älskar att hata tror jag. Kanske nästa sak som är otroligt känsligt för många kunder. 

The Fraktkostnad.

Ibland funderar jag lite på om många tror att PostNord kommer hit, hämtar och kör runt mina saker gratis.
För gratis är nog det sista det är. Ju större företag, desto billigare kan man förhandla frakten. Jag vet, jag har varit med och förhandlat frakt för ett ganska stort e-handelsföretag men då gällde det många tusen order i veckan. Där är jag inte.

Som liten företagare är frakten inte rolig. Jag kan ärligt berätta att jag betalar mer än ett par hundra tusen om året till olika transportörer för att kunna skicka mina beställningar. Det värsta är att jag får in mindre än hälften från kunder så jag går back på kanske cirka 55% av kostnaden. Det blir mycket pengar.

Hade jag tagit ut verklig frakt från alla mina kunder hade kanske ingen handlat. Det är svårt, man måste dessutom stå sig i konkurrensen om fler säljer samma vara och dessutom skickar fraktfritt. 

Just returfrakten tar jag faktiskt ut faktisk kostnad. Varför ska jag gå ännu mer back om en kund har ångrat sig? Låter kanske lite hårt men jag har typ inte råd att bjuda på allt. Dessutom brukar jag återbetala den ursprungliga frakten som kanske debiterades när varan skickades. Egentligen kan jag känna att återigen, varför ska jag betala den också när kunden har ångrat sig? Jag får ju knappast tillbaka de pengarna av PostNord. Men det är nåt man gör, har jag läst.

Ändå är en del arga och handlar inte för att frakten är 49 pix. (Och jag kanske betalar PostNord 100 SEK). Folk blir arga när de tycker returfrakten är för hög, någon anser att de hade kunnat skicka tillbaka själv billigare. Och det står alla fritt och returnera själva om de kan och får billigare alternativ. Glöm bara inte att skicka spårbart.

Vissa saker är horribla att skicka. Jag pratar om det gigantiska vinglaset tex. Folk fnyser ibland när de hör priset men inköpspriset är ganska högt, frakten att transportera det genom Europa är nästan lika mycket som själva glaset. Sen får man tänka att jag lägger typ flera hundra spänn på bara på att slå in det i bubbelplast och fylla med bubbelplast så det håller hela vägen. Skicka med PostNord är inte hållbart, de tar 1500 SEK för att skicka det, minst. Jag brukar skicka med DHL och de debiterar cirka 1000-1200 SEK ink moms per glas. Halleluja.

Tänk då också flera dagars stress innan det har kommit fram och jag vet att det är helt fortfarande.
I mitt nästa liv ska jag inte skicka saker.